Zuiniger Rijden.be

Hulpmiddelen om zuiniger te rijden

De tips? Die heb je al. Maar er is meer: de hulpmiddelen om zuiniger te rijden liggen binnen handbereik. Misschien wel zonder dat je het zelf beseft.

Luxe auto: minder verbruik?

Heeft jouw wagen heel wat snufjes waar anderen enorm jaloers op zijn? Dan is het een kwestie van deze extraatjes optimaal te benutten. Want dan kan je pas écht zuinig rijden. Toerenteller, cruise control en navigatiesystemen: alle drie bieden ze een helpende hand voor een lager verbruik.

Hulpmiddel 2: je fiets

Ga je naar de supermarkt om de hoek voor enkele benodigdheden? Dan is het waarschijnlijk niet eens nodig om met de auto te gaan. Fietsen is de boodschap! Bovendien is het nog goed voor je conditie ook.

Airconditioning

Je zou er niet meteen aan denken, maar de airconditioning en je benzinetank zijn geen vriendjes. Zo gebruikt het overmatig inschakelen van deze airconditioning een hoop extra brandstof. Zet daarom ook eens het raam open voor een fris briesje.

Achterruit achteruit

Zet je vaak de achterruitverwarming aan? Dat betekent achteruitgang voor je brandstoftank! Maar liefst 5 % extra benzine of diesel moet eraan geloven.

Bandenspanning

Ook een slappe autoband komt het brandstofverbruik niet ten goede. Stel: je bandenspanning is 25 % te laag. Dat resulteert meteen in extra rolweerstand. Tot wel 10 %! En dat verbruikt weer extra brandstof. Aan de lopende band. Trouwens, een band die veel te slap is, zal veel sneller slijten.

Zuiniger leren rijden?

Tegenwoordig bestaan er ook heel wat websites en apps die u stap voor stap aanleren hoe u beter en vooral zuiniger kan rijden. Neem zeker eens een kijkje op de Nederlandse website Het Nieuwe Rijden waar er nieuws en informatie valt terug te vinden.

Ook voor professioneel gebruik zien we heel wat programma’s zich richten op zuinig rijden. Zo is er bijvoorbeeld het Fleet Managementsysteem Suivo waarmee het rijgedrag van de chauffeurs wordt getracked en er zo automatisch advies gegeven kan worden hoe dit aangepast kan worden.