Zuiniger Rijden.be

Enkele tips om zuiniger te rijden

Ja, in theorie klinkt zuiniger rijden als abstracte en onbeduidende praat. Het is belangrijk dat je concrete richtlijnen krijgt over hoe je dit advies kan omzetten naar de praktijk. Daarom geef ik je op deze pagina enkele tips om zuiniger te rijden.

Stress thuislaten

Stel je even het volgende scenario voor: je vertrekt met de wagen naar het kantoor. Na vijftien minuutjes bollen, beland je in de file. Zucht. En je begint je verder op te jagen terwijl het slakkentempo onveranderd blijft. Hoe deze stress een impact heeft op je rijstijl? Heel simpel: je zal wilder en gehaast rijden, vermoedelijk omdat je tijdig op je werk wil geraken. Probeer stress dus te vermijden.

Spaar je pedalen

De ideale situatie lijkt onuitvoerbaar. Daarin rijdt een bestuurder steeds met dezelfde snelheid, zonder dat hij bruusk hoeft te remmen of extra gas te geven. Tijdens het al dan niet drukke verkeer kijk je best zo ver mogelijk vooruit. Zo kan je een stabiele snelheid behouden. Dat kan je zelf testen aan de hand van de remmen: als je te hard op de rempedaal moest drukken, had je geen zuinige rijstijl. Daarom kan je beter de gaspedaal loslaten wanneer je verkeerslichten ziet. En wanneer je een bocht nadert, bewaar je best één bepaalde snelheid.

Want dat is veel beter dan remmen – gas geven – en terug remmen. Het komt er inderdaad op neer zo min mogelijk te remmen. Wanneer je dan toch remt, doe je dit bij voorkeur op de motor (door terug te schakelen naar een lagere versnelling). En al zeker in langzaam verkeer. Je rempedaal wilt immers worden gespaard. Iets wat geheel overeenkomt met de wens van jouw bankrekening. Toeval?

Technische praat

Volgens verkeersdeskundigen negeren we de onderhoudsdrang van onze voertuigen. Ook dat is nefast voor het milieu. Nietsvermoedend blijven we rijden met een auto die niet meer voldoet aan de technische eisen. Laat bijvoorbeeld tijdig het luchtfilter vervangen. En kies voor super benzine 98 in plaats van 95. Akkoord, deze laatste is goedkoper, maar niet altijd op lange termijn. Want super benzine 98 kan tot 4 % minder brandstofverbruik genereren! Op deze pagina vind je nog meer hulpmiddelen om zuiniger te kunnen autorijden.